Iver Kleive

En legende i norsk musikkliv. En skaper av en egen musikalsk sjanger. En døråpner til kirkemusikkens rikdommer. En mentor og støttespiller for utallige artister. En inspirerende korleder og dirigent. Allsidig komponist og suksessrik plateartist. Høyst fortjent ble han for sin innsats for norsk musikkliv av H.M. Kongen utnevnt til Ridder 1. Klasse av den Kongelige Norske St. Olavs Orden. 

Iver Kleive er født i Skien i 1949. I 1972 tok han kantoreksamen ved Musikkonservatoriet i Oslo. Fra 1973-76 studerte han orgelspill ved Staatliche Hochschule für Musik i München, og avla tysk statseksamen (Solistenprüfung) i solistklassen for organister.

Kleive var organist i Frogner kirke 1976-81, i Røyken kirke 1982-85 og i Helgerud kirke 1987-2017. Siden 1988 har han vært dirigent og kunstnerisk leder for Oslo Bach-kor. Bakgrunn for korarbeidet har han fra det legendariske Münchener Bachchor, med dirigent Karl Richter, hvor han sang 1. tenor i 3 år.

Han har vært solist med Oslo Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkesteret, Stavanger Symfoniorkester og Trondheim Symfoniorkester. Han har trolig spilt på alt som er av kirkemusikkfestspill.  

Iver Kleive har utenom sitt virke som organist, drevet et allsidig musikalsk arbeid. Fra 1972 og frem til i dag har han medvirket i nærmere 200 plateinnspillinger som studiomusiker, komponist og arrangør. Kleive har sittet i juryen ved flere Spellemannpris-utdelinger. Han har gjort en vesentlig innsats for at vår folkelige musikktradisjon har kommet frem i lyset.  

Kleive beskriver seg selv som en improviserende musiker som ønsker å veksle mellom klassisk og pop, folkemusikk og jazz. Orgelet og kirken er likevel hovedinstrument og basis. 

Listen over artister Kleive har samarbeidet og/eller turnert med er formidabel. Her skal kort nevnes noen få av dem: Sondre Bratland, Sigmund Groven, Arve Tellefsen, Karin Krog, Jan Garbarek, Terje Rypdal, Anita Skorgan, Ole Edvard Antonsen, Aage Kvalbein, Bjørn Eidsvåg, Sigvart Dagsland og Carola Häggkvist.

Men aller mest kjent er kanskje samarbeidet med Knut Reiersrud gjennom nesten 30 år. Sammen fikk de Spellemannprisen for “Blå Koral” i 1992. Duoens magiske stykke «Nåde» (som har sitt utspring i «Overmåte full av nåde») ble benyttet som mektig avslutningscrescendo under selveste åpningsseremonien for OL på Lillehammer i 1994. Senere kom de kritikerroste albumene «Himmelskip» i 1996, «Nåde over nåde» i 2006, og «Natt i desember» i 2018. Innimellom dette har de også utgitt to album sammen med danske Povl Dissing, også de kritikerroste. Hvor mange konserter Reiersrud og Kleive har gjort sammen er det vel ingen som har tall på. 

Kleive har gitt ut flere solo-CDer, blant annet «Inferno» (1988), «Alle Menschen müssen sterben» (1993), legendariske «Kyrie» (1995), «Juleevangeliet» (1998), Hyrdenes tilbedelse (2004) og «Requiem» (2008). Sammen med Oslo Bach-kor har Kleive i alle år siden oppført sitt «Requiem» i inn- og utland.

I 2008 åpnet han Nobelkonserten i Oslo Spektrum med sitt eget orgelstykke, og året etter bidro han til at filmen «De Usynlige» fikk Amanda-pris for beste musikk.

Foto: Fredrik Nilsson

Torsdag 23/9  |  21.00  | Bergen domkirke  |  250/150 

Iver Kleive

Solokonsert med Iver Kleive, ridder av første klasse og en legende i norsk musikkliv.

UTSOLGT!