Søndag 24/9
19.00
Bergen domkirke
Kr 300/200

To kongsdøtre

Bestillingsverk:

Et poetisk og musikalsk møte mellom øst og vest, fortid og nåtid. Fortellingene om irsk-norske Sunniva og prinsesse Anna fra Bysants blir til en storslått og unik konsertforestilling av lyriker, komponist og musiker Julian Misic.

«To kongsdøtre» tar utgangspunkt i fortellingene om den irsk-norske helgenen Sankta Sunniva og den bysantinske prinsessen Anna Komnene. Mens legenden om Sankta Sunniva i stor grad er mytisk, var Anna Komnene en historisk person, og blir regnet som en av de første kvinnelige historikere. De to har samtidig noen påfallende likheter; Begge var kongsdøtre som ble drevet på flukt, og begge har sine navn uløselig knyttet til klosterhistorie.

I denne forestillingen blir historiene fortalt gjennom to skaldekvad – resitert av skuespiller Ragnhild Gudbrandsen. Med en rekke profilerte musikere og sangere fra Norge og Makedonia på scenen, får publikum servert moderne akkompagnementer til vår eldste noterte musikk; Sunniva-hymnen og Olavsmusikken fra Nidaros (gregoriansk sang), og bysantinsk musikk fra 1300-tallet – vevd sammen av originale komposisjoner inspirert av norsk og makedonsk folkemusikk.

Julian Misic har gjennom sin makedonske slekt på farssiden en sterk tilknytning til Balkan, og han har i mange år samarbeidet med de makedonske folkemusikerne Dorian Jovanovic (oud) og Dobrila Graseska (folkesang). Med sin multikulturelle bakgrunn og allsidige erfaring som musiker og lyriker, har Misic en egen evne til å la ulike uttrykk smelte sammen, noe som kommer tydelig fram på hans album «Engelens dagbok» fra 2019.

I «To kongsdøtre» bygger Misic videre på det norsk-makedonske samarbeidet, og skaper også en historisk kobling mellom øst og vest. Dette blir en unik poetisk og musikalsk reise som begynner like før slaget ved Stiklestad og ender i vår tid. Den gregorianske musikken vil forankre prosjektet i vår nasjonale kirkemusikkarv og i historien om kristningen av Norge. Urfremføringen skjer i Bergen domkirke, som opprinnelig er fra rundt år 1150 og viet Olav den Hellige – en perfekt ramme om begivenheten. 

 

Medvirkende:

Julian Misic – gitar, vokal
Vokalensemblet Schola Sanctae Sunnivae fra Nidaros – gregoriansk sang
Dorian Jovanovic (Makedonia) – oud
Dobrila Graseska (Makedonia) – vokal
Ragnhild Gudbrandsen – resitasjon
Nils Økland – fele
Liv Ulvik – vokal
Jan Kåre Hystad – sax/klarinett
HC Dalgaard – perkusjon
Thomas Lossius – kontrabass
Sigurd Melvær Øgaard – orgel

«To kongsdøtre» har fått platekontrakt med Apollon Records!

Livealbum – utgis på Vinyl og CD til våren. 

 

Julian Misic Foto: Linda Vabø

Ragnhild Gudbrandsen Foto: Fredrik Arff

Nils Økland Foto: Frederic Boudin

D&D Duo Foto: Dina Duma

Jan Kåre Hystad

Schola Sanctae Sunnivae Foto: Erlend Solbu