Lørdag 23/9
19.00
Bergen domkirke
Kr 200/150

Livre du Saint-Sacrement

Stjerneorganist Hans-Ola Ericsson framfører Olivier Messiaens opus magnum «Livre du Saint-Sacrement» i Bergen domkirke. Verket er det største av Messiaens orgelsykluser, og er viet nattverdens mysterium.

Olivier Messiaens monumentale verk Livre du Saint-Sacrement («Sakramentsboken»), handler om nattverdens mysterium, og skildrer for Messiaen et dypt personlig tema. Verket er det største av Messiaens orgelsykluser, og det oppsummerer hans kunstnerskap, både stilmessig og formmessig.

Livre du Saint-Sacrement har en tydelig liturgisk innramming, og er umulig å forestille seg uten Messiaens praktiske virke som organist gjennom fire tiår i Trefoldighetskirken i Paris – da han utviklet improvisasjonskunsten som de forseggjorte orgelverkene hans bærer så tydelig preg av. 

Verket er inndelt i tre deler:  Sats I–IV utgjør en introduksjon, sats V–XI skildrer ulike scener i evangeliene knyttet til nettverden, og i sats XII–XVIII er nattverdens liturgi oversatt til musikalsk form.

Hans-Ola Ericsson (1958) har sin utdannelse fra Stockholm, Freiburg, USA og Venezia, og som konsertorganist har han holdt konserter i hele Europa, Japan, Kina, Sør-Korea, Canada og USA. I 1989 ble han utnevnt til professor ved Musikkhøgskolen i Piteå, og har siden undervist og forelest ved en rekke universiteter, konservatorier og symposier i Europa og Canada. Han har samarbeidet med flere ledende komponister i tolkningen av deres orgelverk, blant andre John Cage, György Ligeti og ikke minst Olivier Messiaen som han har et nært forhold til. Ericssons tolkningskunst er dokumentert i flere kritikerroste innspillinger, og han har også mottatt mangfoldige internasjonale priser og utnevnelser for sitt virke som både organist og pedagog.

Foto: Privat – Hans-Ola Ericsson i samtale med Olivier Messiaen og Yvonne Loriod-Messiaen (1987)