Søndag 22/9
15.00
Bergen domkirke
200/100
Under 23 år gratis

TID

    TABULA RASA URFREMFØRER VERK AV KNUT VAAGE

    TID er et bestillingsverk komponert av Knut Vaage til vokalensemblet Tabula Rasa og akkordeonist Jostein Stalheim.

    Stykket bygger videre på et samarbeid ensemblet og komponisten etablerte i 2021, der de utviklet musikalske idéer rundt temaet tid og Vaage skrev verket Tidlaus. Deler av dette verket er bearbeidet videre inn i TID. Evige fysiske lover styrer, og Pytagoras sine eksperimenter er stadig referanse. Enkle forholdstall lager renstemt musikk uten vibrasjon. Steiner er med som viktige rytmeinstrumenter: urgamle, men allikevel en del av menneskelig historie og nåtid. Videre blir Palestrinas Agnus Dei fra Missa Brevis (1570) og den Gregorianske hymnen Da Pacem Domine (Gi oss fred, Herre, i vår tid) sitert og bearbeidet i verket. Det tekstlige materialet er sammensatt av komponisten, og er en blanding av poesi og fakta, bibel-tekster og Wikipediaartikler. 

    Hva er tid? Hvis ingen spør meg, vet jeg det. Hvis noen spør meg, vet jeg det ikke

    – Augustin av Hippo, 354 e.kr.

    Knut Vaage er utdannet pianist og komponist fra Griegakademiet i Bergen. Vaage skriver innen flere stilarter, både instrumentalmusikk, opera- og teatermusikk, men med hovedvekt på improvisasjons- og samtidsmusikk. Han er kjent for å utforske grensene mellom improvisasjon og komposisjon.

    Tabula Rasa er et Bergensbasert profesjonelt vokalensemble med mål om å fremme tidligmusikk og ny klassisk vokalmusikk. Tabula Rasa ble startet av Tord Kalvenes i 2017. Siden mai 2019 har Arild Rohde vært musikalsk leder. 

    Jostein Stalheim er en komponist og musiker som ofte arbeider interdisipdlinert og stedsspesifikt. Han har samarbeidet med mange komponister, utøvere og ensembler. Han arbeider nå på en telematisk opera med partnere i Sverige, Tyskland og Egypt.

    Vokalensemblet Tabula Rasa

    • Sigrun Jørdre
    • Rikke Lina Sorell Matthiesen
    • Zsuzsa Zseni
    • Tord Kalvenes
    • Arild Rohde
    • Jakub Niedziela
    • Jostein Stalheim – akkordeon

    Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Fond For Utøvende Kunstnere, MEP minnefond, Norsk Komponistforening, Komponistfondet, Bergen kirkeautunnale, Bergen kommune og Vestland fylke.

     

    Foto: Zsigmond Zseni

     

    Satellittkonserter

    Verket kan oppleves også her:

    Nore Neset kyrkje 19. september kl 19.00
    Dale kyrkje 21. september kl 19.00
    Kunsthuset Kabuso 22. september kl 19.00